Sunce

Najbolje stvari su besplatne.

Solarna joga je došla nekako spontano. Odavno sam čuo za pozdrav Suncu. U jednom trenutku poželeo sam da gledam u njega. Već prvi put kada sam to uradio osetio sam smirenost, manju potrebu za hranom i čula su mi se izoštrila. Posle sam pročitao da se možemo hraniti gledanjem u sunce. Životna energija, na Istoku poznata kao prana, jeste energija sunca. Nju možemo da uzmemo putem hrane koja je posrednik ali i direktno kroz sunce.

Gledanje se odvija od izlaska sunca do sat vremena posle toga ili od sat vremena pre zaslaska do samog zalaska. Počinje se sa deset sekundi gledanja u sunce. Dužina gledanja se povećava svaki sledeći put za 10 sekundi. Kada se dođe do 45 minuta gledanja u sunce sledi pauza od više godina tokom kojih je vaše celo telo solarni čip koji samo absorbuje životnu energiju.

Možete staviti i staklenu flašu napunjenu vodom da se sunča nekoliko sati čime će molekularna struktura te vode biti izmenjena, odnosno ona će biti napunjena životnom energijom. Zajedno sa solarnom vodom često dobro ide i boso hodanje kao i grljenje drveća :). To je baš kul, a takođe i koristi.

Duboko disanje je još jedan način da hranite svoj duh i telo. Meni je dublje disanje došlo nekako spontano, ali tek pošto sam počeo da se bavim vežbama istezanja.

Pred javni nastup trudite se da dišete duboko kako biste prevazišli tremu. Koncentrišite se mislima na korensku čakru (root chakra), što pomaže stabilizaciji i izražavanju. Ovakva aktivnost “prenosi” duh u telo a samim tim i u prostor. Bez toga, ukoliko vas neko gurne, lako ćete da padnete. Ukoliko ste stabilni, to će biti veoma teško. Ovakva vežba izvodi se na nekim radionicama javnog nastupa. Najbrži način opuštanja postiže se dubokim disanjem, uspravnim stavom, otvorenim govorom tela i pozitivnim mislima, dok je za postizanje smirenosti potrebno dugoročno angažovanje.

U jogi uživam i smatram da je ona veoma bitna za izbalansiran život. Naravno, ovu disciplinu drugačije možemo nazvati vežbama istezanja.

Tihovanje po našem pravoslavnom, ili meditacija, ako želimo da koristimo istočnjački naziv, je aktivnost opuštanja koju često radim uz istezanje.

Opuštanje je presudna aktivnost, možda i najznačajnija za čoveka koji želi da postigne autentičnost i osećaj sreće. Onaj ko se tako oseća povoljno deluje na zajednicu u kojoj živi. Smirenost je poželjna osobina. Ona se dobro uklapa sa radošću. Ovo su dva najviša osećanja praćena ljubavlju.

Ishrana, ali i izbor onoga šta gledamo, slušamo, mirišemo i dodirujemo su najveći izazovi sa kojima se čovek nosi. To takođe rešava da li ćemo biti autentični i izraziti kreativnost koju imamo u sebi. Ljudi posvećeni korigovanju tih segmenata svakodnevnog života često previde da se na ovome radi postepeno i dugoročno, kao i što menjamo sebe ka smirenosti i kao što usvajamo novi pozitivan i konstruktivan način razmišljanja (mindfulness). Neki saveti o ishrani koje smatram korisnim opisani su u video zapisima ispod. Ovo individualna stvar, tako da svako treba da pronađe ono šta mu odgovara. Ja sam pratim ishranu po krvnim grupama jer osećam da mi to najviše odgovara (slike ispod).

Moja rutina je sledeća. Ujutru ispiram grlo sodom bikarbonom, zatim pojedem mešavinu meda i cimeta i popijem šolju čaja od nane (marocco mint). Nekoliko sati posle doručka pijem zeleni čaj, a zatim u nekom trenutku tokom dana limunadu i trudim se što više vode. Skorije sam počeo da uzimam i dve štanglice organske crne čokolade (20-30 grama) koja daje ogromnu energiju praćenu svim prednostima kakao delova. Uveče mi je poslednji obrok u danu. Dakle, uglavnom jedem dva puta dnevno čemu nas uči ispod opisana ajurveda ali i autofagija (razmak između drugog obroka jednog dana i prvog obroka narednog dana treba da bude od 12 do 15 sati).

Osećanja niske frekvencije koje imamo u sebi, kao što su tuga, bes, stid i mržnja treba preboleti i rešiti ih se kako bi se stvorio prostor za lepa, pozitivna osećanja visoke vibracije kao na primer mir, radost i ljubav. Konstantan rad na osećanjima je potreba svakog čoveka, u čemu vam mogu pomoći naredni video zapisi kao i ilustracija koja klasifikuje osećanja po nivoima frekvencije, odnosno vibracije, između sužene alfa i proširene omega svesti.

Podizanje vibracije je objašnjeno u narednom video zapisu. U tome značajnu ulogu ima smirenost i tačka sa koje gledamo na svet i sa koje ga možemo bolje razumeti (awareness i mindfulness).

Opuštanje je način da dođemo do stanja bez misli. To je poželjno stanje koje možemo nazvati tihovanjem ili meditacijom, zavisno kojoj tradiciji pripadamo i pomaže nam da se stabilizujemo i budemo na svojim talasnim dužinama, tj. frekvenciji delovanja. Na taj način se rađaju svrsishodne ideje ali takođe primamo životnu energiju. Prvi video govori o mozgu i meditaciji, dok je drugi o senzornoj deprivaciji, koja pomaže u ovom procesu.

Naredni video koncentriše se na to ko smo mi i na koji način da dođemo do svoje autentičnosti. Čišćenje duha od nametnutih obrazaca iz detinjstva kao i rešavanje emotivnih izazova koje smo dobili rođenjem od svojih predaka jesu bitni pravci delovanja kako bismo došli do svoje suštine. U drugom videu “Biologija verovanja” govori se o tome kako smo mi kreatori naših života, što nas motiviše da razmišljamo na taj način.

Uključujuča svest ili način razmišljanja koji je sveobuhvtan, polazi iz neke tačke izvan nas i zasniva se na razumevanju, na onome šta nam je zajedničko, a ponajviše na kreiranju stvarnosti je opisan u narednom video zapisu. Smatram ovo veoma značajnim jer u svemu, pa i u izboru onoga čemu ću biti izložen polazim od svoje autentičnosti. Ovde se takođe pominje način na koji se nosimo sa osećanjima.

Koliko su misli značajne govori nam priča Draška Sikimića, koji je poželeo da napiše knjigu. To je kasnije i uradio. Potrebna mu je bila tragedija, koju je hteo da osmisli za glavnog lika u priči. U sred pisanja Drašku se desila tragedija, i to baš ona koju je zbog zapleta zamislio. Imao je povredu. Amputirana mu je ruka.

Konkretizacija duha (abracadabra) i izražavanje u ovoj dimeniziji pomoći će tehnike opisane u narednim video zapisima.