Predsednica Vlade

U svom pismu premijerki Brnabić istakao sam konkretne poteze koje je Vlada pod njenim rukovođenjem sprovela u delo i ono šta smatram da treba da se uradi. Ovo je konstruktivan savet osobi koja je najviše uradila za nauku i od koje svi očekujemo mnogo.

Pravi test i prelomna tačka pred kojom se nalazi ova Vlada zasigurno je ophođenje prema jednom malom Institutu. Mislim da će to pokazati mnogo toga, jer je naš zadatak da predočimo donosiocima odluka važnost upravljačkih pozicija u naučnim institucijama i koliko one mogu da utiču na njihov rad kao i na autonomiju unverziteta. Neophodno je uskladiti Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti sa Ustavom Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije pod rukovodstvom Ane Brnabić sprovela je važna unapređenja u nauci. Ovaj sektor podržava razvoj, što pomaže digitalnoj ekonomiji kao strateškom opredeljenju Srbije. Vlada je u ovom mandatu uradila sledeće:

 1. Institucionalno finansiranje za nauku obezbeđuje izvesnost istraživačima i u tom smislu njihovu jednakost sa univerzitetskim profesorima
 2. Osnivanje Fonda za nauku podržava najbolja istraživanja.
 3. Oformljena je i Tačke povratka, koja pomaže doktorima nauka školovanim u inostranstvu da se vrate u Srbiju i svojim znanjima i kompetencijama pomognu našu ekonomiju.

Istinski izazov je, kao što sama znate poštovana premijerko Brnabić, prihvatanje mladih doktora nauka iz inostranstva u samim naučno-istraživačkim organizacijama. U takvim slučajevima Institut za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) je isključivo vrednovao biografije i jedini je bio potpuno otvoren, tako da sada ima najveći broj istraživača povratnika po broju zaposlenih, u odnosu na bilo koju drugu instituciju u Srbiji. Sa druge strane najveći broj organizacija prezao je od toga da prima mlade doktore nauka sa univerziteta u inostranstvu!

Ovo je razlog da se IFDT nagradi i istakne kao primer dobre prakse na sledećem okupljanju u Narodnom pozorištu Talenti 3.0, ali i da se na našem Institutu primeni dobra praksa i uvaži predlog kolektiva vezano za sastav Upravnog odbora i Direktora Instituta. Sada ću objasniti zašto je to bitno.

Draga i poštovana premijerko Brnabić vi se sada suočavate sa novim izuzetno važnim izazovom za prava i slobode u Republici Srbiji kao i za EU integracije, a koji se odnosi na Član 72 Ustava Republike Srbije:

Jemči se autonomija univerziteta, visokoškolskih i naučnih ustanova.
Univerziteti, visokoškolske i naučne ustanove samostalno odlučuju o svome uređenju i radu, u skladu sa zakonom.

Međutim Zakon o naučno-israživačkoj delatnosti kosi se sa ovim članom Ustava, jer Vlada kao osnivač imenuje 4 člana Upravnog odbora, dok kolektiv Instituta samo 3, iako Ustav propisuje obrnutu konstalciju.

Samim tim ovo poziva na promenu Zakona o naučno-istaživačkoj delatnosti radi njegovog usaglašavanja sa Članom 72 Ustava Republike Srbije.

Obično se Vlada konsultovala sa institutima o njihovim upravnim odborima ispunjavajući želje kolektiva, čime se Ustav na posredan način poštovao sprovođenjem dobre prakse.

Sam čin imenovanja spoljnjeg V. D. direktora kršenje je dobre prakse i u suprotnosti sa autonomijom naučnog Instituta koju garantuje Ustav Republike Srbije.

Tim činom direktno se utiče na akademske slobode jer V. D. direktor, koga je imenovala Vlada, umesto da je izabran od stane kolektiva, po Zakonu podnosi program rada Upravnom odboru tj. ima direktan uticaj na tematiku istraživanja, čime su ugoženi osnovni postulati slobode naučnog delovanja.

Upravni odbor tj. Direktor su izuzetno značajni, naročito na institutima u oblasti društvenih nauka, kao što je IFDT, zbog osetljive tematike istraživanja.

Dozvolite mi da ponovim dve veoma bitne činjenice:

 1. IFDT je institut sa najviše povratnika po broju zaposlenih u odnosu na bilo koju drugu naučno-istraživačku organizaciju u Republici Srbiji. Pod brojem povratnika misli se na osobe koje su doktorirale na prestižnim svetskim univerzitetima.
 2. IFDT je od 2010. godine do danas napravio višestruku rast u pogledu naučnoistraživačkih rezultata, projekata ali i programa koji podrazumeva predavanja, tribine, panele i konferencije pojedinaca iz domaće i međunarodne stručne i naučne zajednice, tako da je otvoren za sva mišljenja i perspektive, što se može zaključiti i na osnovu uvida u njegov YouTube kanal.

Na osnovu prethodno iznetog uveren sam da će odgovor Vlade pod vašim rukovodstvom na pitanje autonomije nauke i akademskih sloboda pokazati vašu konzistentnost u podršci naučnoj zajednici.

Ukoliko prihvatite izazov, iniciranjem promene Zakona ući ćete u istoriju kao državnik i funkcioner koji je najviše doprineo nauci. Sa druge strane ovakav potez će uveren sam biti podržan od društva u celini.

Spremni smo da radimo sa vašim timom i Ministarstvom kako bismo zajdničkim snagama postigli ovaj cilj.

Kao prilog mom tekstu citiraću nekoliko tvitova koji govore o strateškom usmerenju Vlade ka jačanju kulture inovacija u Republici Srbiji.

Join the Conversation

4 Comments

 1. Dragi Ljubisa, kao muskarcu u srednje poznim godinama mnogo mi je drago kada cujem da mladi pozitivno razmisljaju.
  Verovatno su takvom stavu doprinele godine studiranja i rada u inostranstvu. Afirmativno razmisljanje, kao podrska mladima, primetiti greske, ali se ne spoticati na njih vise puta. Ukazati na osnovne smernice, kanalisati pozitvnu strukturu misli u pravcu progresa. Koji se krije u digitalnom svetu.
  Prisustvovao sam nekim vasim panelima na kojima sam shvatio da je nasa intelektualna dijaspora potencijal nemerljive vrednosti. A vi i treba da budete spona izmedju matice i dijaspore.
  Hvala na trudu, zelji, entuzijazmu koji negujete da pomognete mladima, a samim tim i nasoj zemlji.

 2. U potpunosti se slažem sa Vama, Ljubiša! Treba podržati nauku, posebno mlade ljude, da se vrate u našu zemlju i da im se pokaže da i ovde imaju priliku da rade i stvaraju! Takođe, potrebno je da naučno obrazovne institucije poseduju autonomiju. Samo napred!

 3. Pre nekoliko dana IFDT je blokiran od strane nametnutog direktora! To je nedopustivo. Vlast treba hitno da reaguje i da pusti istrazivace da rade svoj posao! Podrška za vas!

 4. Paradoksalno, autonomija univerziteta je bila jaca za vreme Milosevica. Demokratska stranka je uvela zakone koje sada treba menjati! Kao naucni radnik apelujem da se to uradi sto pre jer trenutna situacija utice na nasa istrazivanja i javlja se auto cenzura.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *