Suština

U okviru svog doktorata istraživao sam zavisnost od medija. Za mene najinteresantniji zaključak do koga sam došao jeste da su mnogi građani blago zavisni od medija, ali takođe i od šopinga, hrane i ostalih stvari.

Iako su takvi zavisnici slabo primetni oni se nalaze svuda oko nas. Možda smo to i mi sami. Malo smo zavisni od različitih stvari što je u ukupnom skoru mnogo, ali nevidljivo. Blage zavisnosti su suština modernog društva. Opijena masa je najbolja za manipulaciju. Ona je pod kontrolom populizma i medija. Iako ekstremni zavisnici slabo učestvuju u izborima, blagi zavisnici to čine i na taj način paradoksalno odlučuju o sudbini onih koji su mnogo manji zavisnici ili drugim rečima mnogo više slobodniji od njih i u pravom smislu reči građani.

Blagi zavisnici su najčešće zamenili orimarne želje sa nečim drugim. Na primer imamo potrebu za ljubavlju i onda zbog toga što to slabo ide konzumiramo cigarete, alkohol ili drogu kao neke od tradicionalnih zavisnosti. Međutim iz frustracije možemo potražiti utehu i u igranju igrica, gledanju rialiti šou programa na televiziji i prekomereno korišćenje društvenih mreža kao neke od novijih zavisnosti.

Sve ono ovozemaljsko može da nas zarobi. Bilo šta materijalno oko nas može biti zavisnost. To je nečastivi. Dakle, ako stvaramo bez da imamo idole i obožavamo bilo šta na ovom svetu, kroz nas govori božanska energija. Suština je druga strana zavisnosti.

Nikola Pejaković Kolja je govorio o ovome u emisiji Agape, što me je i inspirisalo ovo da zapišem.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *